Mijn website is traag

Heeft u last van een minder snel ladende website? Een trage website kan vele verschillende oorzaken hebben.

Nitroserve heeft haar netwerk zo ingericht dat uw website optimaal gebruik kan maken van de beschikbare hardware. Zo maakt Nitroserve gebruik van een geclusterde hosting omgeving. Een cluster is een koppeling van meerdere webservers waarop uw website staat. De bezoekers van uw website worden via loadbalancers verdeeld over de verschillende beschikbare webservers in het cluster. Een webserver wordt hierdoor nooit maximaal belast wat een direct positief resultaat geeft op de laadtijd van uw website. Naast het gebruik van meerdere snelle webservers is de database omgeving en de storage omgeving van elkaar gescheiden. Door het scheiden van de verschillende onderdelen kunnen de services optimaal gebruik maken van hun eigen hardware omgeving.

Ondanks de hardware optimalisatie in het netwerk kan het voorkomen dat uw website minder snel laad dan u had verwacht of had gehoopt. Vaak is er een duidelijke oorzaak te vinden waarom een website minder snel laad. Enkele veel voorkomende oorzaken staan onderstaand beschreven.

1.) Het inladen van bestanden buiten het netwerk. Door de vele externe http requesten kan het langer duren voordat uw website volledig geladen is. Externe requesten worden vaak gebruikt bij javascripts of plugins (facebook, twitter, etc). Probeer het gebruik van externe requesten tot het minimum te beperken.

2.) Het kan voorkomen dat uw website naar bestanden zoekt die niet op de server (FTP) staan. Doordat de browser naar de bestanden zoekt ontstaat er een vertraging bij het laden. Overtuig uzelf ervan dat alle bestanden op de server staan.

3.) Sommige websites, voornamelijk webshops en CMS pakketten, maken gebruik van duizenden bestanden. Bij het openen van de website wordt de index opgebouwd uit een mix van enkele tientallen http requesten (met onderliggende includes). Door de vele http requesten ontstaat er een vertraging bij het laden van de website. Vaak zijn er diverse tools of plugins beschikbaar waarmee het aantal benodigde http requesten verminderd of versneld kan worden.

4.) Indien uw website veel foto's bevat dan kan het voorkomen dat deze foto's nog niet geoptimaliseerd zijn. Vaak worden er op een website grote foto's gebruikt die echter verkleind worden weergegeven. Desondanks dienen wel de volledig foto's ingeladen te worden in de browser. Bij slechts enkele foto's kan dit al leiden tot extra lange wachttijden. Probeer de foto's te verkleinen en het aantal foto's tot het minimum te beperken.

5.) Sommige websites, voornamelijk complexe CMS sites, worden opgebouwd uit vele database query's. Het komt vaak voor dat deze database query's niet geoptimaliseerd zijn. Hierdoor worden meer gegevens opgehaald dan dat er daadwerkelijk gebruikt wordt. Bij meerdere database query�s veroorzaakt dit een langere laadtijd. Probeer de database query's te optimaliseren en vermijd de "SELECT ALL" fout.

Blijft uw website traag laden ondanks dat u de mogelijke oorzaken heeft aangepakt? Binnen in de Shared Hosting omgeving blijft uw website helaas nog altijd afhankelijk van de andere websites. In een Shared Hosting omgeving staan namelijk honderden websites waaronder uw website. Zeker wanneer u een grote website heeft (bijvoorbeeld een Webshop of een Magento systeem) met veel bezoekers, dan zult u zich moeten afvragen of een Shared Hosting omgeving wel geschikt is voor uw website. In een dergelijke situatie kunt u contact met Nitroserve opnemen.

De medewerkers van Nitroserve helpen en adviseren u graag in de mogelijkheden m.b.t. de snelheid van uw website. Binnen de dienst van Nitroserve zijn er diverse mogelijkheden om over te stappen naar een eigen netwerk/hardware omgeving. U kunt hierbij denken aan een eigen VPS, een Dedicated Server of maatwerk. Met een eigen server omgeving zal uw website geen last hebben van de overige gebruikers in het netwerk. Daarnaast kan uw eigen server specifiek worden ingericht op de gebruikte software en kan Nitroserve uw server op ieder gewenst moment upgraden.