Mijn website is gehackt

Het kan helaas voorkomen dat uw website wordt gehackt. Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor een hack plaatsvindt. Het is van groot belang om, zodra u gehackt bent, snel actie te ondernemen om de schade op de website maar ook bij bezoekers te beperken. Verder dient uitgezocht te worden hoe de hackers toegang hebben gekregen en hoe dit eventueel in de toekomst te voorkomen is.

Mogelijke oorzaken

Een beveiligingslek op uw website
Hackers zijn continu op zoek naar een beveiligingslek op websites. Als hackers eenmaal een beveiligingslek hebben gevonden dan wordt dit lek misbruikt om kwaadaardige code op de website te plaatsen. Een beveiligingslek kan voorkomen in eigen geschreven code maar ook in uw Content Management Systeem zoals Joomla of Wordpress.

Virus op uw computer
Indien uw computer is besmet met een virus dan kan dit virus ongewild de FTP gebruikersnaam en de code op uw PC achterhalen. Deze code wordt vervolgens gebruikt om uw website te hacken. Kwaadaardige code, meestal javascript, wordt dan gemplementeerd in diverse/alle bestanden binnen uw website.

Herstellen en oplossen

Beveiligingslek dichten
Indien uw website is gebouwd of ontwikkeld door een webmaster, dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw webmaster. U kunt ook zelf de bestanden en de code controleren op eventuele lekken. Kwaadaardige code is vaak geschreven in javascript. Indien uw website gebruikt maakt van een CMS dan is het belangrijk dat u uw CMS actueel houdt met de nieuwste updates.

Computer(s) scannen op virussen
Vaak bent u niet de enige met een FTP programma op uw computer. Het is dan ook aan te raden om iedereen, bijvoorbeeld ook de webmaster, zijn of haar computer te laten controleren. Het scannen van uw computer dient u te doen met een daarvoor geschikte virusscanner. Nadat alle computers zijn gescand op virussen, kunt u het FTP wachtwoord van uw website aanpassen. Het is aan te raden om alle andere wachtwoorden, bijvoorbeeld van uw database en e-mail, ook aan te passen.

Website opnieuw uploaden of een back-up terugplaatsen
Om te voorkomen dat u wellicht iets over het hoofd ziet, is het aan te raden om uw website volledig opnieuw te uploaden. Voordat u de website upload dient u eerst alles op de FTP te verwijderen. Indien uw website is gebouwd door een webmaster dan kunt u uw webmaster benaderen voor het plaatsen van de originele code. Indien u of uw webmaster niet beschikt over de originele bronbestanden dan kunnen wij eventueel voor u een back-up van enkele dagen terugplaatsen. Het risico is echter groot dat deze back-ups ook zijn besmet. Dit is echter afhankelijk van de periode waarin de hack heeft plaatsgevonden.