Hoe installeer ik Joomla?

Let op, Voor dit artikel heeft u o.a. de Joomla! installatie bestanden nodig. Deze kunt u downloaden via de officile website van www.joomla.org. Kies op de download pagina voor de "Joomla! 1.7.x Full Package" versie. Joomla! maakt tevens gebruik van een MySQL database om gegevens in op te slaan. Voor meer informatie over het aanmaken van een MySQL database verwijzen wij u naar "Hoe maak ik een MySQL database aan?".

1. Voordat u kunt beginnen met de installatie van Joomla! dient u eerst de map, waarin u Joomla! wenst te installaren, rechten toe te kennen. Het toekennen van rechten kan via de Webhosting Manager. Klik na het inloggen links in het menu op "Beveiliging" en vervolgens op de optie "Schrijfbaar maken".

2. Vul nu in veld "Map/bestand" de waarde "\" (backslash) in en klik op de knop "BEVESTIGEN" Het kan maximaal 10 minuten duren voordat de rechten door de server zijn toegekend. Wij raden u dan ook aan om na deze stap 5 tot 10 minuten te wachten alvorens u verder gaat met stap 3.

3. U kunt nu de gedownloade installatie bestanden uploaden naar de (hoofd-)map welke u in stap 1 rechten heeft toegekend. Het uploaden van de installatie bestanden kan enkele minuten duren gezien het feit dat het om meer dan 4000 bestanden gaat. Na het uploaden van alle bestanden kunt u uw website (/map) openen en zal door Joomla! de installatie automatisch worden gestart.

Let op, na het openen van de Joomla! installatie kunt u de foutmelding "PHP Warning: Invalid argument supplied for foreach()" krijgen. Voordat u verder kunt gaan met de installatie dient u eerst het artikel Joomla fout bij installatie te volgen.

4. Kies in stap 1 (1: Taal) van de Joomla! installatie voor de gewenste taal en klik vervolgens rechtsboven op de knop "Volgende".

5. In stap 2 (2: Pre-installatie controle) kunt u alle vereiste instellingen controleren. Het is in deze stap belangrijk dat alle punten in het boventste gedeelte groen gemarkeerd zijn. De overige punten in het gedeelte daaronder zijn "Aanbevolen instellingen" en mogen/kunnen afwijken. Klik op de knop "Volgende" om naar de volgende stap te gaan.

6. In stap 3 (3: Licentie) wordt u verzocht om de "Publieke Licentie" door te nemen. Klik op de knop "Volgende" om naar de volgende stap te gaan.

7. Neemt u in ieder geval de volgende velden over (zie ook afbeelding): Databasetype -> "MySQL", Naam host -> "192.168.0.201", Gebruikersnaam -> "Uw database gebruikersnaam", Wachtwoord -> "Uw database wachtwoord", Naam database -> "Uw databasenaam", Tabelvoorvoegsel (prefix) -> "jos_".

8. Wij raden u aan om de stap "5: FTP configuratie" over te slaan. U kunt de velden leeg laten en op de knop "Volgende" klikken om naar de volgende stap te gaan.

9. In stap 6 (6: Configuratie) dient u alle hoofdinstellingen op te geven. Alle velden kunt u naar eigen keuze invullen. U kunt tevens in deze stap, indien gewenst, de functie "Stel voorbeelddata in" uitvoeren om te starten met dummy content.

10. Voordat u aan de slag kunt met uw website dient u eerst de installatie map via een FTP programma te verwijderen. Nadat u de installatie map heeft verwijderd kunt u via de knopppen "Website" en "Administratie" de website bekijken en beheren (knoppen staan rechts bovenin).