Website verhuizen zonder downtime

Geplaatst door Sander van 't Hullenaar op 26 oktober 2016

Iedere website eigenaar krijgt hier vroeg of laat een keer mee te maken. Het verhuizen van een website naar een andere hosting provider. Voor velen is dit een stressvolle actie, want er kan immers zo veel mis gaan. In dit artikel leggen we je uit hoe je je website zonder downtime verhuist naar een andere hosting provider.

Maak backups

Het lijkt misschien een schot voor open doel, maar we zien dit vaak fout gaan. Zo zeggen mensen bijvoorbeeld eerst hun oude hosting op, voordat ze de tijd hebben gehad om bij ons de nieuwe omgeving in te richten. Met als gevolg: dataverlies. Maak daarom eerst een backup van je hele website, voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen. Doe dit door met FTP in te loggen en alle bestanden van de website te downloaden. Maak ook een export (backup) van je eventuele databases, dit kan je in de meeste gevallen doen vanuit je webhosting beheer omgeving (DirectAdmin, cPanel, Plesk, Webhosting-manager, etc.). Zorg dat je alle backups veilig op je PC hebt staan.

Nieuwe serveromgeving aanvragen en je website daarop plaatsen

OK, nu is het tijd om de nieuwe omgeving klaar te stomen voor de verhuizing van jouw website! Vraag bij de nieuwe hosting provider de verhuizing aan. Het zou geweldig zijn als je dat bij ons zou doen. Het is belangrijk dat je na de verhuisaanvraag de verhuiscode nog niet doorgeeft aan de nieuwe provider, anders kan je site alsnog downtime krijgen. Later in dit artikel meer over de verhuiscode.

Zodra je na de aanvraag de inlogcodes hebt gehad van je nieuwe provider, kun je verder. Plaats eerst de bestanden die je hebt opgeslagen op je PC op de FTP-server van de nieuwe provider. Gebruik als FTP host een tijdelijke hostnaam die je provider je heeft gegeven, bij ons is dat ftp.nitroserve.nl. Normaal gesproken zou je ftp.jouwdomeinnaam.nl gebruiken, maar dat werkt nog niet omdat het domein nog niet is verhuisd.

Nu is je database aan de beurt (heb je geen database, ga dan direct door naar “Testen”, weet je het niet zeker, vraag dit dan na). Begin met het aanmaken van de database op de nieuwe hosting omgeving, dit kan via de beheer omgeving van de nieuwe provider. Daarna importeer (verhuis) je de database export in het nieuwe systeem. Je kan bij ons zowel MySQL als MSSQL importeren via de beheer omgeving. Als je nieuwe provider dit niet aanbiedt dan zal je de database via phpMyadmin moeten importeren, of natuurlijk kiezen voor onze hosting.

De website bestanden staan op hun plaats. De database is geïmporteerd. Er is nog 1 ding wat we moeten checken voordat we kunnen gaan testen of de verhuizing goed zal gaan. In de meeste gevallen is je database gebruikersnaam, wachtwoord of hostnaam anders dan vóór de verhuizing. Dit zal je in je code van je website moeten aanpassen. Als je bijvoorbeeld een Wordpress website hebt moet je in het bestand wp-config.php zoeken naar het volgende blok en dit vervangen door de nieuwe waardes. De databasenaam en gebruikersnaam zijn in veel gevallen identiek. Heb je geen Wordpress website, dan kan je nieuwe provider je hiermee helpen indien je er zelf niet uitkomt.


Testen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de verhuizing. Testen. Op dit moment draait je website nog steeds via de oude provider, dus heb je alle tijd om je website voor de verhuizing te testen op de nieuwe server. Veel providers bieden een tijdelijke test-URL aan (wij ook) die er ongeveer als volgt uitziet: http://123.12.1.23/~gebruikersnaam. Mijn advies is om deze niet te gebruiken. Het kan namelijk bij een verkeerd geconfigureerde webserver alsnog voorkomen dat de koppeling tussen je domeinnaam en de webserver niet goed is, en dat test je niet als je deze tijdelijke URL gebruikt. Neem het zekere voor het onzekere en gebruik je ‘hosts file’ om je website goed te testen.

Open het volgende bestand in kladblok : C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts (op Linux of Mac systemen is het: /private/etc/hosts). Voeg onderaan in dit bestand de volgende 2 regels toe:

IP-adres domeinnaam.nl
IP-adres www.domeinnaam.nl


Het IP adres is het IP-adres van de nieuwe hosting server, bij ons kan je gebruik maken van ons cluster IP adres: 5.200.9.10. Voor domeinnaam.nl vul je je eigen domeinnaam in, bijvoorbeeld famjansen.nl. Hieronder een voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uitziet. Sla het bestand vervolgens op.


Open nu je browser en ga naar je website, door de aanpassing van het hosts bestand zal je website worden getoond vanaf de nieuwe server. Alleen jouw PC doet dit, de rest van de wereld zal de site nog via de oude server zien. Doorloop je website rustig pagina voor pagina en kijk of alles werkt zoals het moet. Eventuele foutjes kan je nu oplossen voordat de daadwerkelijke verhuizing heeft plaatsgevonden.

Verhuizen maar!

Je hebt alles gecheckt en dubbel gecheckt. Je bent klaar voor de verhuizing! Verwijder allereerst de toevoeging in het hosts bestand uit de vorige stap.

Nu ga je de verhuiscode nodig hebben. Iedere domeinnaam heeft een verhuiscode. Dit is een code die in beheer is van de oude provider om ervoor te zorgen dat het domein niet zomaar verhuist word. De nieuwe provider heeft deze code nodig om je domeinnaam naar zich toe te verhuizen. Vraag deze code op bij je oude provider, maar vraag of ze je website nog minimaal 1 week online willen houden. Zodra je de code hebt gehad, geef je die door aan je nieuwe provider. .NL domeinen zijn hierna binnen 2 uur verhuisd, een .COM domein kan een paar dagen duren.

Gefeliciteerd, je website is verhuisd. En dat zonder 1 seconde downtime!

Lijkt het verhuizen van je website je te veel gedoe? Wij helpen je graag verder. Of maak gebruik van onze verhuisservice en wij regelen alles voor je.

Start nu direct je verhuizing naar Nitroserve!
Registreer jouw eigen website voor slechts
€ 0,99 per maand
7000+ klanten gingen je al voor en beoordelen ons met een 9.5!

Laatste artikelen

bekijk alle artikelen

Blijf op de hoogte

Like onze Facebook of Google+ pagina en blijf op de hoogte van aanbiedingen, leuke tips en nieuws.Vragen of hulp nodig?