Hoe werkt een hosting cluster?

Geplaatst door Sander van 't Hullenaar op 04 april 2017

Met dit artikel geef ik jullie een kijkje in de keuken van onze hosting diensten. Wat is een hosting cluster en hoe werkt het precies? In dit artikel ga ik in op de techniek achter ons shared hosting cluster.

Wat is een hosting cluster?

Voordat we dieper in de techniek kunnen duiken, moeten we eerst exact weten wat een hosting cluster precies is. Het antwoord hierop is gelukkig eenvoudig. Een hosting cluster is een aaneenschakeling van webservers die allemaal dezelfde taak vervullen, in dit geval: “websites tonen”. Men spreekt van een cluster als de servers in het cluster identiek zijn en elkaars taken kunnen overnemen in geval van serveruitval. Een bijkomend voordeel van een cluster is dat de werkdruk verdeeld wordt over meerdere servers.

De binnenkomst: de loadbalancers

Aan het begin van ons webhosting cluster vindt je 2 sterke loadbalancers. De taak van deze loadbalancers is niets meer dan het binnenkomende verkeer evenredig verdelen over de achterliggende webservers. Deze 2 loadbalancers zijn zo geconfigureerd dat mocht 1 loadbalancer defect raken, dan neemt de andere het direct zonder downtime over, de loadbalancers zijn dus ook redundant uitgevoerd om zo een “Single Point of Failure” te vermijden. Hier een afbeelding van onze loadbalancers in actie.


De loadbalancers bevatten ons globale externe IP adres voor de webhosting diensten, namelijk 5.200.9.10. Al het verkeer wat binnenkomt op dit IP adres wordt door onze loadbalancers doorgestuurd naar een achterliggende webserver. Het IP adres 5.200.9.10 is dus geen webserver, al lijkt dit wel zo. Wil je weten op welke server van ons hosting cluster je uitkomt als je naar een website binnen ons netwerk gaat, kun je dat controleren door deze link te openen http://5.200.9.10/node.php. Eenmaal uitgekomen op een node, verandert dit de rest van de dag niet meer (tenzij er een server uitvalt), dit is om eventuele inlogessies niet te verstoren.

De achtergrond: het storage cluster

De loadbalancer heeft een beschikbare webserver gevonden en de bezoeker doorgestuurd. Nu is het de taak van de webserver om zo snel mogelijk de website terug te sturen naar de bezoeker. Hier schuilt direct het grote struikelblok voor hosting clusters; iedere server in het cluster moet exact dezelfde gegevens kennen. Dat wil zeggen dat de bestanden die de website bevatten op alle servers identiek moet zijn. Dit is de taak van ons ‘storage cluster’. Alle webservers hebben toegang tot ons centrale storage cluster. Dit storage cluster bevat 3 grote opslagservers die 24/7 met elkaar gesynchroniseerd worden met supersnelle SFP+ verbindingen (max. 10Gbps). Via gespecialiseerde software worden deze 3 opslagservers als 1 server getoond aan de webservers, waardoor ook deze werkdruk verdeeld wordt over 3 servers die geen andere taak hebben dan het doorgeven van de bestanden van de websites naar de webservers. Ook bij het storage cluster kan er een server wegvallen zonder dat er downtime optreedt. Hier zie je ons storage cluster.


De verwerking: de webservers

Niet alleen de bestanden moet altijd perfect synchroon zijn tussen alle servers, ook de configuratie van de webservers moet synchroon lopen. We willen niet het risico lopen dat een nieuw aangemaakte website het op server1 wel doet, maar bijvoorbeeld niet op server2 of server3. Of als je bijvoorbeeld je PHP versie omzet van 5.6 naar 7.1, moet dit op alle webservers bekend zijn. Om dit op te lossen maken we gebruik van een gedeelde configuratie. Alle mutaties met betrekking tot de configuratie wordt op 1 centrale server doorgevoerd. Elke minuut controleren de andere servers of er wijzigingen zijn in de configuratie, zo ja, dan wordt de nieuwe configuratie geïmporteerd. Op deze manier zijn al onze webservers altijd op de hoogte van alle configuraties van alle webhosting pakketten op ons cluster. Als dan de website bestanden (.html, .php, aspx, .jpg, .png, etc.) van het storage cluster worden ontvangen, kan de webserver die direct doorsturen naar de website bezoeker. Voordat de bestanden worden verzonden, worden ze nog gecomprimeerd, waardoor ze kleiner worden en nog sneller bij de bezoeker zijn.

Onderhoud van een hosting cluster

Ook een hosting cluster heeft onderhoud nodig, denk bijvoorbeeld aan software updates of hardware upgrades. Binnen een hosting cluster is dit heel eenvoudig en hoeft dit niet ’s nachts te worden gedaan. Wanneer een server onderhoud nodig heeft, koppelen we deze simpelweg los van het cluster en voeren we de werkzaamheden uit. De overige servers nemen de taken van de ontkoppelde server direct over zonder dat je daar iets van merkt. Hier zie je bijvoorbeeld onderhoud van vrijdag 24 maart 2017 rond 13.00 aan een webserver. De server in kwestie krijgt hier een flinke RAM uitbreiding.


Zoals je ziet heeft geclusterde hosting nogal wat voordelen ten opzichte van reguliere hosting. Voor de gebruiker zijn dit vooral hogere snelheid door load balancing en minder downtime doordat er altijd servers zijn die elkaars taken kunnen overnemen in geval van defecte servers of onderhoud. Alle webhosting klanten van Nitroserve worden standaard geplaatst op het webhosting cluster, hier rekenen wij, in tegenstelling tot veel andere partijen, geen extra kosten voor.

Registreer nu snel jouw domeinnaam op geclusterde hosting
Geclusterde webhosting vanaf € 0,99 p/m Registreer Direct
7000+ klanten gingen je al voor en beoordelen ons met een 9.5!

Laatste artikelen

bekijk alle artikelen

Blijf op de hoogte

Like onze Facebook of Google+ pagina en blijf op de hoogte van aanbiedingen, leuke tips en nieuws.Vragen of hulp nodig?